Çam Kokulu Yeniyıldız Ortaokulu-3-
ÇAM KOKULU YENİYILDIZ ORTAOKULU SATRANÇLA TANIŞIYOR-3-
(...)
"Tamam, gel bakalım,"
"İçinizde Tokat'ı gören var mı?"
Sınıf hep birlikte, "Hayırr!"
Niğde'ye giden var mı? El kaldırsın, Evet, bir kişi. Tamam, ben de Niğdeyi, Ulukışla'yı ve Yeniyıldız'ı ilk defa gördüm. Siz de bir gün oraları görürsünüz. Haritada yerini bilen var mı Tokat'ın?"
"Yoookk!"
"Hadi, nöbetçi, bir Türkiye haritası getir bize."
Bir süre sonra kapıyı tıklayıp içeri giren nöbetçi, "Öğretmenim, Türkçe dersinde harita olmazmış, harita sosyal dersinde kullanılır, dedi, müdür."
"Sen tekrar git, haritayı al da gel, yoksa ben gelip alacağım."
İlk derste canım sıkıldı ya, haritayla sonunda sınıfa nöbetçi geldiğinde hemen haritada, Sivas'ı ve Tokat'ı sonra da Çamlıbel'i bulmalarına yardımcı oldum.
"Şiiri kaleme alana şair veya ozan denir. Okuma yazma bilmeyen şair ve ozanlar da vardır. Dizeleri yaratıp, sözlü veya yazı olarak şiirleri ortaya koyana şair veya ozan demek daha doğru. Şairlerin de bir doğduğu, büyüdüğü, çocukluğunun, gençliğinin geçtiği yer vardır. Cahit Külebi, haritada göstererek, Tokatlıdır. 1917 yılında doğmuş, 1936 yılında da Sivas Lisesini bitirmiş. Demek ki Sivas'ta okurken arada bir de memleketine gidip geliyordu ve belki de yolunun üzerinde olan ve çok gelip geçtiği Çamlıbel'i oralardan geçen yolları, akan ırmakları, sizin köyün evleri gibi toprak damlı evleri görüyordu, şimdi şiirde geçen yer adlarını bulun bakalım, şiirin okunmasına sonra geçeceğiz."
"Çamlıbel ve Tokat!"
"Evet, güzel."
"Demek ki Tokat'a Doğru adlı şiirde Çamlıbel'den Tokat'a bir yolculuk var, bu yolculuk da şimdiki gibi, minibüsle, otobüsle değil, kuyrukları bağlı atlar, atlara takılı hamutlar ve iki iz bırakan bir at arabası var. Şimdi, bir kitap verin size şiiri bir okuyayım, sonra sizden de ikinize okutacağım, okurken şiiri anlamaya çalışın, anlamadığınız şiir iyi okunmaz, okunsa da içten olmaz."
(...)
Yorumlar
Yorum Gönder