PENGÜRTLÜ ÖLMEYEN ÇOCUK-RIZA ŞAHİN-1

PENGÜRTLÜ ÖLMEYEN ÇOCUK-RIZA ŞAHİN

Bu yaz başı, nasılsa, 2001 yılından beri ailecek görüştüğümüz Adem'in köyü olan "Kangal Yellice" ve İsmail Yüksel Abinin Fidan'ın köyü olan "Divriği Pengürt" söz varlıkları üzerine bir yazılı bilgi ortaya koyma çalışmasıyla önce aramızda sohbetler başladı, derken yazılı kayıtlar arayışıyla bir derleme ve araştırmaya dönüştü bu eylem. Bu çerçevede birkaç fotoğraf, bir iki cümlelik sosyal medya notları... Hepsi bu, demek ki, bu köyler üzerine tezler, yayınlar da yok derken, Ölmeyen Çocuk, Yararlandığım İnsanlar ve Yakınlarım başlığı altında "2 S U N U Ş ÖLMEYEN ÇOCUK adlı eser, 70 yıllık maceralarla dolu bir hayatın içinden ... Mustafa ve Mahmud Dede mezra olarak Pengürt köyünü kuruyorlar." açıklaması ile bir derya olan e kitabın sayfaları önüme serildi, Bu elektronik kitap tam 430 sayfa. Kaz Dağları bir yandan Madra Dağı bir yandan arada bir esse de
Burhaniye'nin bu seneki sıcakları zaman zaman çekilmez olmasına rağmen milli eğitimdeki işlerimin yanında fırsat buldukça ve akşamları, bu eseri not alarak dört günde okudum. Kitaptaki zorlu hayatları takip ederken çok da dinlendim, umutlandım... 

Tarihte Kangal'ı da içine alan kadim şehir Divriği tarihi hakkında da 1955 yılında kaleme alınmış bir eseri birkaç hafta önce şöyle bir taramıştım. Burada, kendini yetiştirmiş Rıza Şahin'e çok teşekkür ederek, Ölmeyen Çocuk üzerinde durmak istiyorum.     

Gerçekten, Pengürtlü Rıza Şahin'in dediği gibi, "Bu kitap, yetmiş yıllık dev bir hayatı sunar," 
Anı türünde, Rıza Şahin tarafından kaleme alınan ve Sistem Ofset'in 1. baskısını 2004 yılında yaptığı, bu 430 sayfalık ölmeyen Çocuk adlı kitaptan kaç film, kaç roman, kaç kısa öykü çıkar saymadım fakat bu eserde çok acı hayatlar, çok mücadeleler, çok çaresizlikler, çok iyi ve kötü insanlar var, kısacası birkaç kuşağın iç içe girmiş dev bir hayatı var. Bu eser anlatımsal çekicilik yönünden tartışılır, 3 ciltlik ve 2. baskısı da yapılmış kitabı da var, internette, fakat okumaya başlayınca kendini okutuyor, Anadolu'nun yakın tarihinde kır ve kent yaşamının temelini oluşturan aile, üretim, paylaşım, eğitim, inanç, göç, coğrafya, kültürel coğrafya, etnografya, doğa, gelenekler ve birçok değer yargılarının içine sürüklüyor ve nice dersler veriyor.

Yazar Rıza Şahin'in başta doğup büyüdüğü, hayatı anlamlandırmak için ilerici girişimlerde bulunduğu Pengürt köyü, çevre köyler ile kısmen Divriği ve ilçenin coğrafyasının yanı sıra Anadolu'dan birçok kentler de insanlarının mizacıyla, konuşma tarzıyla, yaşam şekliyle esere giriyor. Ölmeyen Çocuk zorluklardan, bitmeyen çilelerden, bitmeyen haksızlıklardan, bu haksızlıklara karşın verilen çelik bir mücadeleden kendine dar çıkış yolları buldukça, Tokma Çayı yanındaki köyün toprakları üzerinde değerler yaratmak da ağır bassa, bir şekilde o zamanlar zorunlu yol, moda olan göç, büyük şehirlerin ve ülke sınırlarını aşarak Almanyalara ulaşıyor.
(...)
Burhaniye, 8 Temmuz 2019, Seyfettin Ceylan 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sivas Yıldızeli Nallı Köyü Yazıları-1

SİVAS İLİ YILDIZELİ İLÇESİ NALLI KÖYÜ YAZILARI-2

KIRK ÇINAR KORULUĞU "BİR YATILI OKUL HİKAYESİ"