İzmir Dikili Pithane-1
AKŞAM PİTANE'DE SABAH DİKİLİ'DE-1
Salihleraltı’ndan Dikili’ye parke kaplı, 8-10 km.lik, yağ gibi bir yolla, şehir içinde yolculuk eder gibi, fakat trafiğe takılmadan ulaşıyoruz. Sağ tarafımız hep kumsal ve yazlıklar bu tarafta daha yoğun. Dikili’nin içindeki ana cadde bu saatlerde bile bayramda buralara akanların gürültü ve hareketliliği ile.
Yaklaşık 20 km güneydeki Çandarlı’ya yolculuk. Emine Fidan evden alacaklarını alıp geliyor, Adem’in arabaya biniyoruz, Dikili’nin dar sokakları ile yamaç yerleşmeden Çandarlı yoluna iniyoruz, Deliktaşlıların benzinlikten benzin alıp inişli çıkışlı dar yolun trafiğine karışıyoruz. Yol boyunda parça parça tarımsal alanlar, sararmış, kurumuş otlar, dikenlik alanlar; makiler, çitlenbikler, meşeler… Adem Öğretmen her gün gidip geldiği yolu ve çevredeki yerleşmeleri ve Yalın Ayak Dede Türbesinden, buralarda arsa ve yerin pahalılığından bahsediyor.
Bir parkın yanında kurulu ve İlke'nin hiçbir mekana değişmediği Eğlence Dünyasına yakın bir lojmanın bahçesine park edip yemek için Pitane’ye yaya hareket ediyoruz. İki yıl öncesine kadar Çandarlı Belediye binası olarak kullanılan görkemli yapının önündeki Pitane Pide Kebap ve Yemek Salonunda Malatya’dan gelip buralarda iş tutmuş Şef Garson Hasan karşılıyor bizi.
“Pitane buranın eski adı,” diyor Adem.
Etli ekmeği andıran büyük boy, lezzetli lahmacunlar ve gelen dürümler yendikten sonra Konferans Salonu önündeki nezih Çay Bahçesinde çaylarımızı içerken Emine Fidan: “Kale’ye sahilde gün batımından sonra geçeriz, sonra da Eğlence Dünyasına uğrayıp Veli Usta’da dondurma yeriz, Veli Usta Merzifonlu, bölgenin en iyi dondurması onda, bademi balı hakiki,” diyor.
(...)
Burhaniye, 14-15 Eylül 2016 ve Mayıs 2019, Seyfettin Ceylan
Yorumlar
Yorum Gönder